"Wat als ik het niet kan toepassen in mijn keuken?" – De waarheid achter de Smart Kitchen Checklist
We krijgen er steeds meer vragen over: "Wat als ik de stappen uit de checklist niet kan implementeren?"
28 apr 2025 07:42
We krijgen er steeds meer vragen over: "Wat als ik de stappen uit de checklist niet kan implementeren?"
17 apr 2025 23:33
Zodra de eerste zonnestralen verschijnen, barst het los in de horeca. Je terras zit vol, de telefoon staat roodgloeiend voor reservaties, en je vaste team draait overuren. Je weet het: het seizoen kan je zaak maken of kraken.Maar om te pieken heb je één ding echt nodig: goede mensen.
14 apr 2025 09:45
Een tijdje geleden werkte ik samen met een brasserie in Belgisch Limburg. De zaakvoerder – laten we hem Bart noemen – had een degelijke kaart, goede producten en een trouw publiek. Maar ondanks het harde werk, bleven de winstmarges flinterdun.
31 mrt 2025 20:00
Iedereen die ooit in een professionele keuken heeft gestaan, weet het: je keukenteam is je alles. Je kunt de mooiste gerechten en het strakste concept hebben, maar zonder een sterk team valt alles uit elkaar. De keuken is een plek van hoge druk, snelheid en precisie. Als het team niet klopt, loopt het mis.
30 mrt 2025 21:33
Er zijn weinig dingen die mij nog echt verrassen in de horeca. Na tientallen jaren in keukens te hebben gestaan, heb ik alles wel een keer meegemaakt. Maar er is één ding waar ik me keer op keer over blijf verbazen: de loze beloftes van leveranciers.
26 mrt 2025 13:57
Enkele weken geleden schreven we een blogpost over horecaondernemers die in stilte worstelen met financiële problemen, personeelstekorten en onhaalbare marges. De reacties die we hebben ontvangen, waren overweldigend. We wisten dat het een probleem was, maar we hebben nog onderschat hoeveel ondernemers zich in deze situatie bevinden.
8 mrt 2025 15:29
Toen ik zelf nog fulltime in de keuken stond, heb ik het met eigen ogen gezien. Diep vanbinnen wist ik dat er dingen niet goed liepen. Producten werden te ruim afgewogen, er verdwenen ingrediënten uit de voorraad zonder dat iemand het merkte en collega’s hadden soms een "het zal wel"-mentaliteit. Maar wie was ik om daar iets van te zeggen? De keuken draaide toch? De zaak liep?
6 mrt 2025 20:53
In de horeca draait alles om marge. Toch zie je in veel keukens dat producten slordig verwerkt worden. Het lijkt misschien onschuldig om een klein stukje groente weg te gooien of een extra portie saus te gebruiken, maar al die kleine verliezen stapelen zich op tot grote bedragen aan het einde van het jaar. Productverspilling is een stille winstkiller waar weinig ondernemers écht grip op hebben.
18 feb 2025 20:38
In de horeca draait alles om efficiëntie, kwaliteit en beleving. Maar zelfs de beste producten en de mooiste locatie kunnen een restaurant niet redden als de keuken niet goed functioneert. De ruggengraat van elk succesvol horecabedrijf is een sterk keukenteam onder leiding van een competente chef.
4 feb 2025 20:16
Als chef heb ik het allemaal meegemaakt. De bonnenprinter die eindeloos bleef ratelen, de keuken die op volle toeren draaide, en een menukaart die uit zijn voegen barstte. Op papier leek alles goed: een uitgebreide kaart, een breed aanbod, en tevreden gasten. Maar achter de schermen was de realiteit anders.
26 jan 2025 16:06
Als chef heb ik het allemaal gezien: keukens waar alles tot in de puntjes geregeld was en keukens waar chaos de boventoon voerde. Die tweede situatie? Daar wilde ik altijd zo snel mogelijk verandering in brengen. Want één ding heb ik in mijn jarenlange ervaring geleerd: een goed georganiseerde keuken is de ruggengraat van elke succesvolle horecazaak.
22 jan 2025 21:28
De keuken is het kloppende hart van elke horecazaak, maar het runnen van een keuken gaat niet zonder slag of stoot. Als chef heb ik talloze uitdagingen gezien: van stressvolle piekmomenten tot personeelstekorten, en van food waste tot stijgende kosten. Het hoort erbij, maar dat betekent niet dat je het moet accepteren.